f
edició: 2007
  
Diari de Girona
09.06.2007
Un centenar d´exposicions protagonitzaran la II Fira del Disc Internacional
Un centenar d'expositors oferiran demà a la II Fira Internacional del Disc de Girona les principals novetats del sector i també hi portaran les peces més buscades pels col·leccionistes. Aquesta fira és un relleu a les antigues edicions organitzades per Jordi Tardà i que es van acabar al 2004. Els actuals organitzadors -també s'encarreguen de les fires de Barcelona i Palma, de les més destacades de l'estat espanyol- confien consolidar l'esdeveniment a Girona. «Necessitem tres anys per consolidar la fira però les perspectives són bones», va indicar un dels organitzadors, Pere Terrassa, que va destacar que la majoria de les botigues de discos que van participar en l'edició del 2006 repeteixen aquest anys perquè «veuen una oportunitat de negoci» a Girona. A la segona edició participen botigues de Barcelona -destaquen Revólver i Discos Castelló-, de França, Holanda, Alemanya, Canadà i la resta de l'estat espanyol. Demà hi haurà diverses actuacions musicals al recinte del Palau de Fires de Girona. Destaquen els concerts de dos grups gironins, Sanjosex i Mazoni, i l'actuació de The Coal Porters -una de les insígnies del «Bluegrass»- i de Josele Santiago. Segons els organitzadors, a la fira de Girona el 50% del públic va buscant peces de col·leccionista i la resta, de les darreres novetats a nivell de publicacions. Terrassa va reflexionar sobre el moment que viu la indústria discogràfica i va dir que aquestes fires continuen tenint sentit perquè els productes que s'hi poden comprar no es poden adquirir per cap altra canal, com les edicions limitades o els vinils.
  
El Punt
08.06.2007
Josele Santiago, The Coal Porters, Mazoni i Sanjosex, a la fira del disc de Girona
Diumenge hi haurà un centenar d'expositors de tot Europa Josele Santiago, The Coal Porters, Mazoni i Sanjosex actuaran aquest diumenge a la 2a Fira Internacional del Disc de Girona, que reunirà al Palau de Fires un centenar d'expositors de tot Europa. Segons el director de la fira, Joan Carles Vilella, la majoria de botigues de discos presents a la primera edició tornen a Girona perquè «creuen que aquesta és una bona fira». Reactivar la fira del disc de Girona no ha estat un projecte fàcil, sobretot tenint en compte el pes que van tenir durant molts anys les fires organitzades per Jordi Tardà i, especialment, la situació difícil per la qual està passant el sector discogràfic. En tot cas, Vilella i els seus socis estan convençuts que la de Girona ha estat i encara és una de les tres principals fires del disc de l'Estat, juntament amb les de Barcelona i Palma. «Tradicionalment, a la fira de Girona els expositors sempre han fet un bon negoci, i nosaltres volem recuperar el nivell que la fira va tenir fa sis o set anys», assegura Vilella. L'any passat, les xifres d'assistència no van ser espectaculars, però sí suficients per continuar endavant amb aquesta aventura. El Palau de Fires obrirà diumenge de les 10 del matí a les 9 del vespre, i el preu de l'entrada serà de 6 euros i de 5 amb el carnet jove. Hi participaran expositors holandesos, francesos, britànics, italians, etc., i d'altres provinents de diferents punts de l'Estat espanyol, a més de les principals botigues barcelonines, com ara Castelló i Revòlver. Aquest any tampoc no hi haurà subhasta, però Vilella diu que «no es descarta» fer-ne l'any vinent. Pel que fa als grups que hi actuaran, els concerts començaran a 2/4 de 12 del migdia amb el cantautor bisbalenc Sanjosex, que hi preestrenarà el seu segon disc, Temps i rellotge, abans de presentar-lo a l'Auditori de Barcelona el dia 15 d'aquest mes. A la 1 del migdia, un altre músic vinculat al segell BankRobber, el també bisbalenc Mazoni, presentarà a la fira el seu recent Si els dits fossin xilòfons. A 2/4 de 6 ocuparan l'escenari The Coal Porters, una excel·lent banda de bluegrass liderada per Sid Griffin, de The Long Ryders. I tancarà el programa Josele Santiago, exveu de Los Enemigos, que a 2/4 de 8 tocarà les cançons dels seus dos discos en solitari, Las golondrinas etcétera i Garabatos, acompanyat només per Pablo Novoa (Golpes Bajos, Los Ronaldos).
  
11.06.2007
La fira del disc, un monstre adormit
Poc públic i grans concerts, en una segona edició que acaba amb l'organització reclamant més suport institucional «La fira del disc de Girona, que va arribar a ser una de les més importants de l'Estat espanyol, és ara un mostre adormit que s'ha de despertar, però té un cost molt alt i necessitem un gran suport institucional per tirar-la endavant. I no parlo només de diners.» Així valorava ahir al vespre el director de la Fira Internacional del Disc de Girona, Joan Carles Vilella, una segona edició que, pel que fa al públic i el negoci, no va anar gaire millor que la primera, però va incloure actuacions extraordinàries: els bisbalencs Sanjosex i Mazoni, al matí, i Sid Griffin amb la seva imponent banda de bluegrass, The Coal Porters i, com a immillorable cloenda, un brillant Josele Santiago, molt ben acompanyat a la guitarra pel seu «assistent social» Pablo Novoa, en lluita contra els elements. Passaven les nou del vespre, hora oficial de cloenda de la fira, quan Josele Santiago continuava a dalt de l'escenari, amb la seva acústica, una ampolla de vi, Novoa a l'elèctrica, uns quants comentaris sarcàstics i no pas més de vint persones atentes al concert, entre les quals hi havia alguns Coal Porters a la barra del bar (recuperant-se d'un concert antològic en què van reconstruir el Teenage kicks dels Undertones i van acabar baixant de l'escenari per tocar just davant del públic), mentre els botiguers feia estona que estaven omplint les furgonetes amb bona part del material que havien dut a Girona des d'Alemanya, França i Holanda. Discos de tots els preus, de vinils a 1 euro als discos d'or i platí de Pink Floyd, Led Zeppelin i Springsteen, que podien superar els 2.000 euros. L'escriptor i periodista Julián Sánchez promocionava en un estand el seu llibre Van contra el «punk» y contra tantas otras cosas. Sanjosex i Mazoni van compartir el bateria, Toni Molina, per presentar els seus nous discos, Temps i rellotge i Si els dits fossin xilòfons, respectivament. Molts al·licients. Només hi va faltar una cosa: el públic. Va ser la competència del tennis, l'automobilisme o les motos? O ja no interessen les fires del disc? En tot cas, dissabte vinent n'hi ha una altra a la Rambla de Figueres.
  
© Fira de Girona Mapa de la web    |     Informació General     |     Avís Legal