f
edició: 2006
  
Diari de Girona
21.01.2006
La segona fira Inart de Girona exhibirà art gràfic, virtual i del tèxtil
La segona edició d'Inart, la Fira Internacional d'Art de Catalunya, que se celebrarà al Palau de Fires de Girona entre el 25 i 29 de maig, incorpora com a novetats l'exhibició d'art gràfic, virtual i tèxtil. A més, també mostrarà obres d'artistes d'arreu de l'arc mediterrani, un aspecte que es potenciarà encara més en edicions futures. L'any passat van participar a la fira unes 32 galeries. De moment, s'han rebut entre 60 i 70 peticions per participar en l'edició d'enguany. Els organitzadors d'aquesta fira d'art contemporani, però, aposten per un creixement qualitatiu i no tant quantitatiu i han fixat una quota màxima de 40 galeristes per tal de poder garantir el nivell que esperen. Així ho va dir la directora de Fira de Girona i codirectora d'Inart, Anna Albar. Un comitè de selecció que triarà les galeries està format pels crítics d´art Maria Lluïsa Borràs, Arnau Puig i Joan Bufill. El 28 de febrer el comitè es reunirà i a mitjan març ja es coneixeran les galeries i els artistes participants. D´altra banda, ahir al vespre va tenir lloc al Teatre de Salt un concert de guitarres amb l'Ensemble de guitarres Acords de Girona i la representació de l'obra teatral Van Gogh, interpretada per l'actor Martí Peraferrer. Amb aquests actes es va donar el tret de sortida a la nova edició de la fira.
  
20.05.2006
La segona edició de la fira Inart incorpora l´aiguafort, el grafit i l´art aplicat al tèxtil
La segona edició d'Inart, la Fira Internacional d'Art de Catalunya, que se celebrarà al Palau de Fires de Girona entre el 25 i el 29 de maig, mostrarà espais dedicats a les arts gràfiques i a l´aiguafort, al tèxtil i al grafit, a més d´exposar expressions artístiques com la pintura, l´escultura, el vidre o altres modalitats com la fotografia i el vídeo. El comitè de selecció de la fira ha escollit 31 galeries que disposaran de 6.000 metres quadrats. Vint-i-cinc de les galeries seran de Catalunya, tres de Madrid, dues de les Illes Balears i una de París. L´entrada al recinte costarà 5 euros per persona. Una quinzena de les galeries són de les comarques gironines. La ciutat de Girona estarà representada per Da Vinci, J.M. Machado (que porta el pintor Joan Mateu), Giart i AG-Art Petritxol. Aquesta darrera és una galeria de Barcelona que properament obrirà seu a Girona i vol donar a conèixer el seu projecte a Inart. De Cadaqués hi haurà les galeries Cadaqués 2 i Marges 1; d´Olot hi haurà el Fons d´Art Olot i la galeria Arcadi Calzada. Sant Feliu de Guixols estarà representada per les sales Croma, Fecit i Carme Tattché; Tossa de Mar, per Joan Planellas; Platja d´Aro per Òmnium Arts, i Torroella de Montgrí, per Botò de Roda. També hi haurà un estand del Parcart de Cassà de la Selva i, pel que fa a la representació institucional, destaca la Caixa de Girona per l´espectacularitat d´un muntatge que firma Enric Ansesa Gironella. El comitè de selecció d´Inart ha assegurat que l'increment de les sol·licituds respecte a la primera edició ha permès incrementar la qualitat de les obres que s´exposen. En aquest sentit, la directora de Fira de Girona i codirectora d'Inart, Anna Albar, va afirmar ahir que el certamen va néixer amb una «clara vocació de primar molt la qualitat de les obres per sobre la quantitat». Ricard Planas, l´altre codirector d´Inart, situa aquesta fira entre les tres més importants de l'Estat espanyol. Segons va afegir, enguany es potenciarà una mica més l'art d'avantguarda i l'art més compromès. Altres galeries a Inart seran la barcelonina Art Gaspar -que juntament amb Ego Gallery seran les apostes més alternatives-, Sicart de Vilafranca del Penedès, Fidel Balaguer o la madrilenya Dionís Bennassar. A la fira es podran veure tot tipus d'obres, amb artistes com Manolo Valdés, Antoni Clavé, Joan Miró, Juli González, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Cuixart, Jaume Plensa, Pere Formiguera, Joan Fontcoberta o Arranz Bravo. A més de la pintura, escultura, vidre, ceràmica , tapís i altres modalitats com la fotografia i el vídeo, Inart 2006 oferirà espais d'art gràfic i tèxtil per tal de potenciar el disseny i l'art aplicat a la moda. Una altra novetat serà l'acostament del grafit com una forma d'expressió artística de les darreries del segle XX i, sobretot, del XXI, que portarà a terme un grup de sis grafiters a través d'un mural de 6 x 3 metres. En la secció d'art gràfic es donaran a conèixer les galeries especialitzades en gravats, revistes i llibres.
  
25.05.2006
Els grafiters animen la fira Inart
Sis grafiters van realitzar ahir un mural de 18 metres quadrats per començar a animar la Fira Internacional d´Art Inart, que s´inaugurarà avui i es podrà visitar durant tot el cap de setmana al Palau de Fires de Girona. La Fira inclourà un estand de l´Ajuntament de Girona amb informació sobre el futur Centre d´Art Contemporani a la ciutat, consultable també a www.centreartgirona.org.
  
26.05.2006
La fira Inart s´inaugura amb molta participació gironina
´alcaldessa Anna Pagans i el director dels Serveis de Cultura, Josep Quintanas, entre altres autoritats, van inaugurar ahir al vespre la fira Inart, al Palau de Fires de Girona, que es podrà visitar durant tot el cap de setmana. Els primers visitants de la fira van poder comprovar que una de les característiques d´aquest any és la gran presència de galeries de l´àmbit de les comarques gironines. La fira ofereix la possibilitat de mirar i també de comprar, sobretot quadres, però també escultures, gravats i altres productes com samarretes. L´art aplicat al tèxtil és precisament una de les novetats d´aquest any que causa sorpresa entre el públic. Les samarretes amb dibuixos estanpats es poden trobar l´estand anomenat Nenas Malas, on s´exhibeixen diversos models de pintures que, si el client ho desitja, s´estampen als teixits. Tampoc no deixa de resultar soprenent l´estand Cal Talaveró, del centre d´art de Verdú, pel seu muntatge batejat com a La societat piramidal, on es projecten dos vídeos captats des de diferents angles d´una mateixa escena: un home camina aixafant els caps de la gent. Inart inclou una pintura mural de dimensions considerables feta pels grafiters.
  
30.05.2006
La segona edició d´Inart acaba amb més de 40 peces venudes per més d´un milió d´euros
La segona edició de la Fira Internacional d'Art de Catalunya, Inart, que es va clausurar ahir, ha finalitzat amb un balanç de més de 40 peces venudes per un valor que supera el milió d'euros. El director de la Fira, Ricard Planas, va valorar positivament aquesta segona edició i va remarcar que «s'ha apujat el sostre de la qualitat respecte a la primera fira». Dues de les peces més importants que s'han venut han estat una obra de Fernand Legere, anomenada Tête du Chaval, que es va vendre per 50.000 euros, i un obra d'Antonio Saura, que es va adquirir per un preu que, segons el director de la Fira, Ricard Planas, no és públic però que «ronda els 100.000 euros». Planas va destacar positivament la crítica que de la Fira han fet nombroses personalitat del món de l'art que han destacat «que la Fira ha millorat molt en la qualitat de les obres exposades». Planas va dir que aquesta «és l'aposta que ha de fer Inart» i va afegir que amb vista a la tercera edició es vol aconseguir que algunes de les galeries més destacades del país, que aquest any no han vingut, participin en l'edició vinent. Planas va afirmar que un dels èxits ha estat combinar les obres de més valor amb noves propostes d'artistes joves. En aquest sentit, el director d'Inart va explicar que un artista gironí, Joan Mateu, ha aconseguit vendre un parell de peces, una de les quals -una vista sobre Nova York-, s'ha venut per un valor que oscil·la entre els 12 i els 15 mil euros. També va destacar un artista anomenat R.C que ha exposat a través de la galeria Cadaqués Dos/Huc Malla i ha venut obres per 6.000 euros. La directora de Fira de Girona, Anna Albar, va avançar que amb vista a la tercera edició d'Inart mantindran la mateixa estructura de fira «perquè ens està funcionant» i va dir que a partir de la quarta edició, «que la Fira ja està consolidada», es poden introduir canvis i «fer créixer la Fira».
  
El Punt
21.01.2006
Inart durarà un dia més i es pretén reforçar la seva projecció internacional
La segona edició de la Fira Internacional d'Art de Catalunya, Inart, organitzada per la revista Bonart i per Fira de Girona, durarà un dia més que l'edició de l'any passat i l'objectiu és reforçar la seva projecció internacional. Inart, que se celebrarà al Palau de Fires de Girona del 25 al 29 de maig, ha ampliat els àmbits d'exposició incloent les seccions d'art gràfic, art tèxtil i art virtual. Ricard Planas (director de Bonart ) i Anna Albar (directora de Fira de Girona) van afirmar ahir que el nombre d'expositors ha augmentat de 32 a 40, però que la millora que es desitja no és quantitativa, és qualitativa. L'acte de presentació d'Inart, que es va fer ahir al matí a Fira de Girona, amb la presència dels organitzadors i de l'alcaldessa, Anna Pagans, i de la regidora de Cultura, Lluïsa Faxedas, es va complementar amb un acte cultural que es va celebrar a la nit al Teatre de Salt, amb un petit concert de l'Ensemble de Guitarres Acords, de Girona, i la representació del monòleg Van Gogh. Al matí, Anna Albar i Ricard Planas van apostar per una evolució cap a una fira que incrementi la qualitat, i van anunciar que el comitè de selecció, tot i que mantenia la seva estructura, enregistrava un canvi, com és la baixa de l'arquitecte i galerista italià Lanfranco Bombelli, coberta per Joan Bufill, crític d'art de La Vanguardia, comissari independent i creador visual. La resta del comitè el formen Maria Lluïsa Borràs, doctora en història de l'art i crítica d'art, i Arnau Puig, doctor en història de l'art, fundador del grup Dau al Set i president honorífic de l'Associació Catalana de Crítics d'Art. Lanfranco Bombelli no es desvincula de la mostra, ja que a partir d'aquest any assumirà la tasca de president d'honor de la fira i tindrà cura de la projecció internacional d'aquesta, gestionant la presència de galeristes i artistes estrangers, preferentment provinents de l'arc mediterrani. Pel que fa a les novetats respecte a l'any passat, la fira disposarà de tres seccions més: art gràfic, art tèxtil i art virtual. En el primer cas, s'exhibirà tot el que representa l'art de la impressió, des d'obra gràfica original seriada, fins a les diferents opcions del món editorial especialitzat en art. En la secció d'art tèxtil el centre d'atenció estarà fixat en els creadors Eduard Ballester (EBP), de Girona, i les banyolines Twinisters-Malas Nenas, que han estat convidats a confeccionar peces expressament per a l'ocasió. En aquesta secció, l'art del tapís també hi tindrà cabuda. Pel que fa a l'art virtual, se celebrarà una fira virtual d'obres sobre net.art, a través de la pàgina web d'Inart. Inart s'inaugurarà dijous dia 25 de maig, data en què es farà un acte a la tarda. Això significa que la fira durarà un dia més que l'any passat, per tal que pugui rebre més visitants. Els organitzadors esperen que es dobli la xifra de visitants de la primera edició (6.000). Una altra de les novetats anunciades pels responsables d'Inart és la incorporació, a l'espai La Plataforma, de la secció de Cultura Mediterrània Convidada, que en aquesta primera edició consistirà en una mena de declaració d'intencions que defineixi la filosofia de l'espai, que en l'edició següent ja ha d'incloure una mostra d'obres d'artistes d'una determinada cultura de l'arc mediterrani.
  
20.05.2006
Inart incorpora el grafit a l’exposició i homenatja el premi de dibuix Joan Miró
La fira s’obrirà dijous amb 31 galeries que consoliden la mostra entre les més importants de l’Estat Tot just arriba a la segona edició, però els responsables ja la situen entre les tres fires d’art més importants de l’Estat, al costat d’Arco de Madrid i Arte Sur de Càceres. En qualsevol cas, és l’única en la seva especialitat que se celebra a Catalunya, i amb aquesta responsabilitat el director artístic d’Inart, Ricard Planas, va remarcar ahir la necessitat de garantir la qualitat dels expositors per damunt de la quantitat i de defensar-ne l’especificitat amb criteris d’exigència. La nova edició, doncs, s’inaugurarà dijous amb el mateix nombre de galeries que l’any passat i amb la incorporació del grafit i el disseny tèxtil com a principals novetats. La segona Fira Internacional d’Art de Catalunya, Inart, una iniciativa conjunta de la revista Bonart i de Fira de Girona, s’inaugurarà dijous vinent (19.30 h) si fa no fa amb el mateix nombre de galeries que l’any passat, 31 enfront de les 32 de la primera convocatòria, tot i que en aquesta edició, que s’allargarà fins diumenge dia 29, s’havien rebut força més sol·licituds, probablement per l’excel·lent balanç comercial dels participants de la primera mostra, amb vendes per valor d’aproximadament un milió d’euros, segons les dades dels organitzadors. Tant Anna Albar, de Fira de Girona, com Ricard Planas, de Bonart, van sostenir ahir en la presentació de la fira —que estrena espai web, www.firainart.com— que aquesta bona receptivitat ha permès mantenir el nivell de qualitat i modernitat exigit pel comitè de selecció d’expositors, format pels crítics d’art Maria Lluïsa Borràs, Arnau Puig i Joan Bufill, encara que l’exigència hagi comportat deixar fora de la mostra una trentena de galeries que havien cursat la sol·licitud. De les 31 que finalment hi participaran —a les quals cal sumar una desena d’estands més destinats a les institucions—, 25 són de Catalunya, 3 de Madrid, 2 de les Illes i una de París, que exposaran obra d’artistes com ara Manolo Valdés, Antoni Clavé, Juli González, Joan Miró, Antoni Tàpies, Jaume Plensa, Pere Formiguera o Joan Fontcoberta. En conjunt, les sales seleccionades oferiran al públic i als col·leccionistes un ampli fons artístic que inclou pintures, dibuixos i escultures, algunes de les quals adaptades per als invidents a través d’un conveni amb l’ONCE, però també fotografia, vídeo i instal·lacions i, aquest any, per primera vegada, també el grafit. En aquest sentit, a les novetats ja anunciades dels espais destinats a l’art gràfic i al disseny tèxtil, que es concretaran en estands específics de galeries i empreses especialitzades en el gravat i en la comercialització dins la fira d’una samarreta concebuda expressament per a l’esdeveniment pels creadors Eduard Ballester (EBP), de Girona, i Twinsisters-Malas Nenas, de Banyoles, Inart 2006 aspira a ser també el de la «socialització dels grafiters integrant-los al circuit artístic», en paraules de Ricard Planas. Amb aquest propòsit, mitja dotzena d’artistes del grafit han estat convidats a realitzar in situ el dia 24 un mural de sis metres de llarg per tres d’altura que quedarà exposat a la fira fins diumenge, en què s’ha convocat també una taula rodona amb alguns dels artistes més coneguts d’aquesta expressió urbana: Metro, Flan, Sok, Kapi i Ome. En l’apartat d’homenatges, si la primera edició va servir per reconèixer la trajectòria de Marcel Martí i Modest Cuixart, aquest any la fira recordarà l’històric Premi Internacional de Dibuix Joan Miró, convocat per última vegada el 1986, amb unes pàgines especials del catàleg de la mostra que reproduirà articles sobre la història del concurs de Lluís Bosch Cruañas i il·lustracions d’alguns dels seus participants, entre ells Manolo Millares, Jiri Kolar o Vania Nicolotti.
  
25.05.2006
L’art urbà enceta el segon Inart amb un missatge trencador
Set artistes del grafit van encetar ahir, de manera oficiosa i trencadora, la segona edició d’Inart al Palau de Fires de Girona. Els pintors urbans van fer un grafit de 6,50 metres d’amplada per 3 metres d’alçada en un plafó dins el mateix palau. El mural es titula Quan les parets criden... i els autors són els gironins Norte, Mizy, Kuru, Jack i Dos, i els manresans Koye i Syko, coordinats pel pintor i gestor cultural argentí Edu Sívori. El mateix títol ja dóna una idea de què volen dir els artistes, però en paraules de Sívori, també dóna un missatge de resposta: «Quan les parets criden... quan ningú les escolta. És a dir, la societat en general veu molt fàcil dir que són bretolades, però ningú escolta, ningú es pregunta, per exemple, per què a Girona hi ha un alt índex de suïcidis entre joves.» Amb aquest tret de sortida, doncs, l’Inart es dóna per obert, tot i que serà aquest vespre, a dos quarts de vuit, que s’inaugurarà oficialment amb la presència d’autoritats al mateix Palau de Fires de Girona, on ahir s’enllestien els darrers preparatius.
  
26.05.2006
Inart estrena la segona edició amb una jornada per a col·leccionistes
La fira d’art exposa fins diumenge els fons d’una trentena de galeries Sense parlaments, amb el mínim protocol requerit, l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans; el delegat de Cultura de la Generalitat, Josep Quintanas; el diputat de Cultura de la Diputació, Enric Vilert, i el president de Fira de Girona, Antoni Hostench, van inaugurar ahir la II Fira Internacional d’Art de Catalunya, Inart. Fins diumenge, una trentena de galeries exposen el millor dels seus fons artístics en una mostra que aspira a consolidar-se entre les més importants de l’Estat espanyol. Amb el tall de la cinta inaugural, les autoritats van emprendre ahir a la tarda el primer passeig pels estands d’Inart acompanyats pel director de la revista Bonart, Ricard Planas, i la de Fira de Girona, Anna Albar, en una clara representació de l’esperit de la mostra: tafanejar entre algunes de les millors mostres de l’art català recent sense protocols. La primera jornada, pensada sobretot per a la visita dels col·leccionistes, va permetre constatar la varietat de propostes presentades per les 31 galeries admeses a la fira, i algunes curiositats, com ara l’«Espai reservat per al Centre d’Art Contemporani de Girona», consistent en un enorme plafó amb la imatge del solar on s’ha d’emplaçar l’equipament; el taulell de l’«art sinistre» de les dissenyadores Twin Sisters-Malas Nenas, i El bosc del pensament que l’artista Enric Ansesa ha concebut per a l’estand de la Fundació Caixa de Girona: una galeria obscura il·luminada pels noms dels grans artistes del segle XX. El visitant hi trobarà, a més, una àmplia oferta d’obres de Saura, Mompó, Juli González, Clavé, Celso Lagar, Tàpies, Léger, Jaume Plensa, Richard Hamilton, Carlos Pazos, Alfredo Jaar, Manolo Valdés, Pere Formiguera, Miró, Oteiza, Millares o Dalí.
  
27.05.2006
La imatge de la fira Inart, entre sinistra i tendra
Les artistes banyolines Twinsisters n’han dissenyat una de les samarretes Twinsisters és el nom artístic darrere el qual s’amaguen dues artistes banyolines bessones: Francesca Jutglar i Carmes Jutglar. La seva obra pictòrica s’ha traduït també en samarretes sota la marca Malas Nenas, que és una de les que posa cara i ulls a la fira internacional d’art Inart que fins demà se celebra a Girona. Art sinistre, però ple de tendresa. Tendresa amb un punt angoixant. Nenes fràgils i trencadisses amb mirades obscures. Detalls, pistes que mostren aquesta faceta fosca. Una visió de l’art que camina entre el pop i el còmic i que sobretot beu d’un estil molt proper al de Tim Burton. Així es podria definir l’art que fan a mitges i a quatre mans les germanes bessones Jutglar. Elles dues sempre han pintat però no es van llançar a provar-ho de debò fins fa un any enrere. Amb la seva primera exposició, l’octubre passat al restaurant La Parra de Banyoles, van donar el tret de sortida a la seva carrera. L’aparició en el programa Silènci, del 33, els va acabar de donar una bona empenta i una certa popularitat. Ara, amb Inart, ja han aconseguit molt més. El contacte amb les galeries, les propostes a Eivissa, el Canadà, el barceloní barri del Born. Tot és començar, però elles comencen fort i ho fan mig divertides, amb un to ingenu com les seves nenes, però tocant molt de peus a terra. A més de les seves pintures, les Jutglar fan samarretes. Però no les fan soles, tenen amb elles un equip de dues amigues, la Queralt Bros i l’Anna Risco, i d’un amic, l’Albert Candela, que és qui els ha fet la web (www.twinsistersart.com), de la qual se senten molt orgulloses. MALAS NENAS Les samarretes, que es comercialitzen sota la marca Malas Nenas, es basen en les pintures, però tenen el disseny de la Francesca, que es dedica al disseny tèxtil professionalment. Per uns 30 euros es pot aconseguir una samarreta gairebé exclusiva, ja que només en fan vint de cada. A més, la manera de confeccionar-les és gairebé artesanal. També han fet uns medallons amb motiu de la fira i no paren. Tenen ganes, moltes ganes, de crear i ho demostren sense pretensions, amb una mirada fresca que convé en el món de l’art. MÉS ART TÈXTIL L’altra cara de l’Inart en forma de peça de roba és la d’Eduard Ballester Pi. Aquest dissenyador proposa també dues peces, molt més sòbries, i adreçades al públic masculí. Sota el nom comercial d’EBP, aquest artista gironí resident a Madrid ha presentat els seus dissenys tèxtils a la Passarel·la Gaudí de Barcelona, durant dues temporades des del 2005. Se’l considera un dels dissenyadors prometedors del panorama estatal. Amb aquestes dues innovadores propostes, Inart aposta per l’art tèxtil més que mai, al costat de l’art contemporani més conservador pel que fa al suport. La fira artística, que va obrir portes ahir, ja vivia un ambient concorregut des de primera hora, cosa que feia esperar molt bones expectatives.
  
29.05.2006
La inauguració de l’Auditori porta més públic a Inart en el penúltim dia
El bon temps no va impedir que els gironins es dediquessin a la contemplació i a la compra d’art La segona edició de la fira internacional d’art Inart encara ja la seva recta final. La mostra acabarà avui, després d’un cap de setmana intens. En un primer balanç, el director de la Fira, Ricard Planas, es mostrava satisfet i optimista dels resultats obtinguts, tot i que esperava anar a més any rere any. De tota manera, explicava que, tenint en compte que només era el segon any, el balanç era molt bo. Aquesta era la mateixa línia dels comentaris de galeristes i públic. A més, ahir, la coincidència amb la jornada de portes obertes de l’estrenat Auditori de Girona, va fer que molts visitants s’acostessin a un i altre lloc. Tot i això, el bon temps també va robar visitants a la fira, fet que potser farà replantejar les dates per a l’any que ve i avançar la fira uns dies. L’ambient de diumenge al matí, dels passejants d’abans del vermut es va traslladar de la Rambla a la Devesa. La coincidència de l’obertura de l’Auditori i la fira d’Inart va fer que el passeig dels plàtans centenaris, es convertís en un formigueig de gironins. El passeig sota els arbres era temptador per aprofitar la bona ombra amb la intensa calor d’ahir. Els visitants van entrar a tots dos complexes culturals en una mostra de normalitat cultural lloable. Famílies senceres amb cotxet, parelles d’avis, adolescents, fans de l’Akasvayu (l’equip local de bàsquet juga a tocar la Devesa, a l’altra riba del Ter),... Inart, doncs, es pot convertir en una cita gironina més com són les Fires, l’Exposició de Flors, el Festival de Músiques Religioses o la processó de Setmana Santa. I aquestes cites, justament, van més enllà dels gironins i s’estenen com una taca d’oli cultural per tot el territori català. L’ambient que es respirava ahir al Palau de Fires era el mateix que es viu en aquests altres esdeveniments socioculturals que dinamitzen la ciutat. No es tractava tant d’entendre d’art ni de comprar, sinó de disfrutar-ne, tot passejant. De tota manera, sí que tant la direcció com els galeristes de la fira creuen que hi ha una tendència generalitzada de no comprar art. Curiosament, s’han venut més peces cares que barates. En definitiva, la conclusió és que la filosofia de la fira sigui acostar l’art a tothom i que totes les butxaques puguin i vulguin comprar alguna peça, que pensin que realment val la pena gastar-se els diners en l’art.
  
30.05.2006
6.200 persones i un volum de negoci d’un milió d’euros, en el segon any d’Inart
La segona edició de la fira Inart ha estat tot un èxit, segons van assenyalar ahir el director de la mostra, Ricard Planas, i la directora de Fira de Girona, Anna Albar. Els més de 6.200 visitants i un volum de negoci que passa, per ara, del milió d’euros, avalen la línia mantinguda, que es repetirà l’any que ve amb la continuïtat de l’aposta per la qualitat. Satisfacció visible era la que desprenien ahir tant el director Ricard Planas com la directora Anna Albar, respecte als resultats de la segona fira Inart, que es va tancar ahir mateix. A l’espera encara dels resultats definitius, les xifres ja responien a aquesta satisfacció per si mateixes: més de 6.200 visitants i més d’un milió d’euros de negoci. A més, però, les peces d’art més ben venudes van ser un Saura, que va voltar els 100.000 euros, i un Léger, que va voltar els 50.000. De tota manera, les vendes encara no s’havien tancat en el moment de fer balanç, ja que la fira es va allargar encara tot ahir. Pel que fa a les tendències, com que la fira està marcada per l’eclecticisme, no va destacar ni l’art realista ni l’art abstracte i les vendes van estar equilibrades. També hi va haver equilibri entre els artistes ja consolidats i els nous valors. D’aquests últims, Planas destacava que, a tall d’exemple, el saltenc Joan Mateu havia venut una peça i dues més estaven en reserva. AVANÇAMENT DE DATES Un dels handicaps de la fira va ser el bon temps. Malgrat que aquest any ja s’havia avançat una setmana respecte a la primera edició, el temps d’estiu va restar visitants que van preferir la platja. Aquest fet fa replantejar un altre possible canvi de dates. De tota manera, es continuaria fent a la primavera. CATALUNYA NORD Un altre dels elements a tenir en compte pels responsables de la fira són les relacions amb la Catalunya Nord, però també amb les Illes i el País Valencià. D’aquests territoris dels Països Catalans, només les Illes han tingut representació a Inart, per ara. Tot i això, Ricard Planas va explicar que sí que hi havia hagut contactes amb galeries nord-catalanes, concretament de Ceret i de Perpinyà. Pel que fa al País Valencià, és un altre dels projectes que tenen en ment els organitzadors. De tota manera, el creixement de l’única fira d’art de Catalunya no serà espectacular, perquè, segons va assenyalar ahir Anna Albar, es tracta d’anar creixent a poc a poc. La fira de l’any que ve no tindrà gaires més expositors que la del segon ni la del primer any. «Potser passarem de 42 a 45 galeristes, però no creixerem gaire més en aquesta primera fase.» Planas hi va afegir que prefereixen fer una aposta per la qualitat encara que això suposi no tenir gaires expositors. Així, la tercera edició repetirà l’experiència pel que fa a estructura i volum. El que quedarà pendent serà la inauguració, que aquest any es va avançar al dijous al vespre, perquè divendres pogués ser un dia totalment operatiu.
  
© Fira de Girona Mapa de la web    |     Informació General     |     Avís Legal